Skjøtebokser

Infrastruktur

Skjøtebokser

V1.5 2024

Melbye Fiber

Melbye tilbyr markedets bredeste produktspekter innen fiberoptikk. Uansett hvilke behov du og din bedrift har, er Melbye din selvsagte partner. Vi har gjennom mange års erfaring bygget opp stor kunnskap innen fiberoptiske løsninger, og samarbeider med noen av verdens mest kompetente leverandører. Egendefinerte løsninger for hvert prosjekt Det gir oss fordelen av å kunne tilpasse løsningene til prosjektet ditt, enten det er et enkelt produkt eller et helt system. Teknisk støtte fra høyeste klasse Vi anbefaler at du bruker vår kunnskap til å finne den beste løsningen for deg. Du betaler ikke noe ekstra for vår støtte, men du er garantert en løsning skreddersydd til dine behov.

Melbye kombinerer lang erfaring og kunnskap med innovasjon og fokus på smarte løsninger. Vår styrke er vår erfaring fra et stort antall prosjekter med ulike behov, sammen med vår nysgjerrighet og vilje til alltid å finne best mulig løsning. De smarteste løsningene. Til det beste for alle

Melbye tilbyr Skandinavias bredeste sortiment for infrastruktur og fiber. Vi møter markedets behov for både produkter og systemløsninger for ulike typer infrastrukturprosjekter.

Melbye har Skandinavias best dokumenterte og etablerte

systemløsninger for kraftdistribusjon, samt unike løsninger innen personlig sikkerhet.

Vårt omfattende installasjons­ sortiment kommer fra verdens­ ledende produsenter og inkluderer blant annet kabeltilbehør, nødlys og verktøy.

Melbye i verden

TAIWAN Vårt datterselskap Melbye Raycore ligger i Taipei, og produserer vårt sorti­ ment av aktivt utstyr. INDIA Melbye har etablert en base i Mumbai for å sikre at våre leverandører i området holder høy kvalitet og følger med i utviklingen.

SKANDINAVIA Melbye har hele åtte salgskontor i Norge og Sverige. Våre hovedkontor ligger i Oslo og Jönköping. ENGLAND Melbye UK ble grunnlagt i 2019, og spesialiserer seg på komplette fiberløsninger for det britiske markedet .

Innholdsfortegnelse

Melbyes skjøtebokser

................................................5

Optisk stråling

................................................5

Skjøteboks - beskyttelse av fiberskjøten

................................................6

Føring/pakking av fiber i skjøtebokser

................................................6

FTTX – ikke bare FTTH

................................................7

IP-klassifisering av skjøtebokser

............................................8-9

Fiberuttak innendørs

.........................................10-11

Fiber skjøtebokser innendørs

.........................................12-13

Fiber skjøtebokser utendørs

.........................................14-15

Fiber skjøtebokser utendørs - MDB-familie

.........................................16-17

Skjøtekassetter

.........................................18-19

Hybrid skjøteboks FM48/96

..............................................20

Skjøteboks Midi 24F IP68

...............................................21

COYOTE® Fiberskjøteboks - Dome

.......................................22-27

COYOTE® Fiberskjøteboks - Flat

.......................................28-29

Gateskap

........................................30-31

Inntaksskap

.......................................32-33

Kjekt å ha til gateskap

..............................................34

CPR - Construction Product Regulation

..............................................35

Rensing av fiberkontakter

..............................................36

Merking og dokumentasjon

..............................................37

Måling og sluttkontroll

..............................................37

Kjekt å ha til fiberinstallasjoner

.......................................38-39

Med forbehold om trykkfeil.

Melbyes skjøtebokser

Endelig er katalogen med Melbyes sortiment av skjøtebokser her!

Vi har samlet vårt grunnsortiment av skjøtebokser og alt du trenger for å få en komplett, sikker og effektiv installasjon fra stolpe til stue.

Katalogen inneholder også noen nyttige tips og triks relatert til installering av fiber i skjøtebokser, rensing, merking og aktsomhet.

Vi håper denne katalogen forenkler din hverdag, og at du finner noen nye produkter du ikke visste at du trengte.

Ta gjerne kontakt med meg, eller en av mine dyktige kollegaer, dersom du har spørsmål eller er interessert i mer informasjon om hva vi på Melbye kan tilby.

Vennlig hilsen Erland Stakvik Salgssjef

Optisk stråling - merking - aktsomhet Når man håndterer kontakter og annet fiberoptisk utstyr, skal man alltid vise spe­ sielt aktsomhet for optisk stråling. Det usynlige laserlyset fra fiberen kan ødelegge synet ditt. Du skal derfor aldri se rett inn i en fiber! Videre skal det alltid benyttes merking i nærheten av konnektert fiber. Til alle skjøteboksene fra Melbye følger det med varselmerking i form av klistremerker. (Lasersikkerhet er beskrevet i NEK EN 60825-2, «Safety of optical fibre communication systems.»)

5

Skjøteboks - beskyttelse av fiberskjøten Når det kommer til skjøting og terminering av fiber, er det veldig viktig å velge løsninger som beskytter fibrene over tid, og som gir deg best mulig resultat på installasjonen. For hvert år installeres og skjøtes det mer og mer fiber, og det stilles stadig høyere krav til skjøtebokser og fiberuttak. Da er det viktig å velge de riktige løsningene, som hindrer effekttap og ustabile nettverk. Hos oss i Melbye finner du et bredt spekter av kostnadseffektive skjøtebokser og fiberuttak i høy kvalitet - for både små og store fiberinstallasjoner. Vi har valgt å ta frem skjøtebokser, fiberuttak og tilbehør som skjøter, beskytter og distribuerer fiber, med fokus på både materialkvalitet, kostnadseffektivitet og en tidseffektiv installasjon. Vi håper denne katalogen vil gjøre det enklere for deg å finne den løsningen du trenger for ditt behov!

Føring/pakking av fiber i skjøtebokser

Å føre/pakke fiber kan være utfordrende når det jobbes i skjøtebokser. Når du jobber i skjøtebokser der det skal skjøtes over 12 fiberskjøt, anbefaler vi å benytte bokser med skjøtekassetter/brett. På den måten får du en mer oversiktlig installasjon. Optiske fibre er tynne og skjøre, og må derfor behandles med varsomhet. En tommelfingerregel er å ha ca 1 meter fiber-overlengde i de små skjøteboksene/abonnentboksene, og gjerne ha lengre lengder i de større boksene. Selve kabelen har gjerne litt «spenn»/minne i seg, som gjør at den ikke nødvendigvis ligger så pent når du prøver å få den plassert i boksen du jobber med. Kanskje prøver du å legge den én vei, men idet du slipper fiberen, bare spretter den ut av boksen igjen. Dersom du ikke har målt opp riktig lengde på fiberen før du setter i gang, kan det fort bli problemer med å få lagt fiberen i boksen, og du kan i verste fall risikere å måtte bryte opp skjøten og må skjøte på nytt. Marker gjerne med tusj når du prøvelegger fiberen på brettet, slik at du vet du hvor skjøtehylsen skal være i forhold til skjøteholderen. På den måten slipper du å kutte feil. Husk alltid å ha gode bøyer på fiberen, slik at du ikke får «knekker» og tap. Som med alle håndverk, er ryddighet og forsiktighet svært viktig når du jobber med fiber og fiberkabler. Dersom det blir avkapp av fiberen, eller dersom fiberen knekker mens du jobber med den, må du være nøye med å plukke opp restene og legge dem i en beholder med lokk. Å få biter av fiber inn i kroppen kan være farlig! Fiber er tross alt ekstremt tynt glass, og spesielt hvis du får det i øynene kan dette være svært alvorlig.

Galt

Riktig

6

FTTX – ikke bare FTTH Når man kommuniserer om fiber, er FTTH en benevnelse som ofte blir brukt. Realiteten er at fiber til hjem­ met leveres i flere varianter/løsninger. En samlebenevnelse er FTTX (Fiber to the …?), som innebærer at kunden (abonnenten) har fiberforbindelse til huset, boligkomplekset eller området/gateskap.

◆ FTTH (fiber to the home): Kunden har fiberforbindelse inn i boligen.

◆ FTTB (Fiber to the building): Kunden har fiberforbindelse til bygningen. Forbindelsen inn til huset og inne i huset er kobber eller coax. ◆ FTTC (Fiber to the curb): Fiberen går til gateskap/node. Fra gateskap/node og inn til kunden er det kobber eller coax.

FTTC

FTTB FTTH

7

IP-klassifisering av skjøtebokser Før du skal installere en skjøteboks, er det viktig å vite hvor beskyttet den er mot omgivelsene rundt. En innendørs skjøteboks, vil for eksempel ha andre behov enn en skjøteboks som befinner seg utendørs på stolpe. Derfor er det viktig å kunne angi hvilken IP-klassifisering skjøteboksen har, for å sørge for at kablene blir best mulig beskyttet i sitt miljø. IP-systemet (fra engelske «International Protection» eller «Ingress Protection») er et system som er laget for å angi i hvilken grad utstyret er beskyttet. Som definert i internasjonal standard IEC 60529, klassifiseres beskyttelsesgraden mot inntrenging av faste gjenstander, støv, utilsiktet kontakt og vann.

Kapslingsgraden angis med bokstavene «IP» etterfulgt av to sifre. Tabellene nedenfor viser sifrenes betydning.

Første siffer: Faste stoffer. Det første sifferet angir beskyttelsesnivået som skjøteboksen gir mot inntrenging av faste gjenstander, som for eksempel støv, og utilsiktet kontakt med spenningsførende deler av kroppen – for eksempel fingre.

Siffer Beskyttelse mot faste partikler

Beskyttelse av personer mot farlige deler med

0 Ingen beskyttelse

Ingen beskyttelse

1

Større enn 50 mm Større enn 12,5 mm Større enn 2,5 mm

Store kroppsdeler, for eksempel en håndflate

2 3

Finger, 12,5 mm diameter Verktøy, 2,5 mm diameter

4 Større enn 1 mm

Tråd, 1 mm diameter

5

Støvbeskyttet

Beskytter mot støv som kan skade produkt/innmat Komplett beskyttelse mot støvgjennomtrenging

6 Støvtett

Andre siffer: Væsker. Det andre sifferet angir utstyrets evne til beskyttelse mot skadelig inntrenging av vann.

Siffer Beskyttelse mot inntrengning av vann Detaljer 0 Ingen beskyttelseKraftig Spyling fra alle kante

Ingen beskyttelse

1

Vertikale drypp

Vertikale drypp skal ikke ha skadelig virkning Vertikale drypp skal ikke ha skadelig virkning når utstyret har helnings-vinkel opp til 15 ° i forhold til vertikallinjen Dusj/regn mot kapsling i en vinkel opp til 60 ° i forhold til vertikallinjen skal ikke ha skadelig virkning Sprut (kraftig dusj/regn) mot kapsling fra alle kanter skal ikke ha skadelig virkning Spyling (fra slange/dyse) mot kapsling fra alle kanter skal ikke ha skadelig virkning Kraftig spyling mot kapsling fra alle kanter skal ikke ha skadelig virkning Ingen skadelig virkning ved kortvarig neddykking i vann (15 til 100 cm i inntil 30 minutter) Ingen skadelig virkning ved varig neddykking i vann under betingelser spesifisert gjennom avtale mellom kunde og produsent av utstyret

2

Vertikale drypp ved helning opp til 15 °

3

Dusj/regn

4 Sprut fra alle kanter

5

Spyling fra alle kanter

6 Kraftig spyling fra alle kanter

7 Kortvarig neddykking i vann

8 Varig neddykking

8

Bilde av MDB-M. El.nr. 6977540

Eksempler på IP-klassifisering av skjøtebokser:

◆ Innendørs skjøteboks, ikke støvtett = IP20 ◆ Innendørs skjøteboks, støvtett = IP40 ◆ Utendørs skjøteboks på vegg, under tak = IP44 ◆ Utendørs skjøteboks på vegg = IP54 ◆ Utendørs skjøteboks i bakken, kum etc. = IP67-IP68

9

Fiberuttak innendørs

Fiberuttak eller kundeavslutning benyttes for terminering av fiberoptiske kabler.

Finnes i ulike modeller og utførelser avhengig av antall fiber som skal termineres, samt hvilke design- og sikkerhetskrav som stilles.

El.nr.

IP Klasse Ant. fiber Type/Familie Beskrivelse

6923453

20

4 4 4

FTB Fiberuttak FTB 2xSCS/LCD IP20. Uten adaptere FTB Fiberuttak FTB SC/UPC Kit IP20. Inkl adapter, hale, snor

6923454 20 6923380 20

Fiberuttak 4 fiber. Uten adaptere

6923332 6923331 6923338 6923256

40 30 30

1-2

PTO

Fiberuttak PTO 2xSC SPX 80x80x20 mm, IP40 ORM1 Fiberuttak SC/UPC SPX KIT adapter, hale, snor ORM1 Fiberuttak 2xSCS/LCD IP30 Uten adapter ORM1 Veggramme 28mm Utforingsramme

4 4

ORM ORM ORM

Teknisk tabell

El.nr.

6923453

6923454

6923380

6923332

6923331

6923338

Bruksområde

Innendørs

Innendørs

Innendørs

Innendørs

Innendørs

Innendørs

Skjøtekapasitet

4

4

4

2

4

4

Diamater inntakskabel

max 5 mm max 5 mm

max 5 mm max 6 mm max 6 mm

Skjøtebrett inkludert

1

1

1

1

1

1

Maks fiber pr skjøtebrett

4

4

4

2

4

4

Skjøteholder inkludert

Ja

Ja

Ja

Ja

Ja

Ja

IP klasse

IP20

IP20

IP20

IP40

IP30

IP30

Materiale

ABS

ABS

ABS

ABS-PC

ABS

ABS

Halogenfri

Ja

Ja

Ja

Ja

Ja

Ja

Farge

Hvit

Hvit

Hvit

RAL9010

RAL9003

RAL9003

Adaptere med ører og uten ører I enkelte fiberuttak må man benytte adaptere som er uten såkalte “ører”. Dette gjelder spesielt dersom man bruker to adaptere i samme fiberuttaket, og det er begrenset med plass. Grunnen til at adaptere har “ører” er for å kunne skru adapteret fast i for eksempel fiberpanel/ODFér.

Adapter uten ører

Adapter med ører

10

6923453

6923332

6923338

11

Fiber skjøtebokser innendørs

Termineringsbokser for fiberoptiske innendørsinstallasjoner.

Designet for alle typer fiberkabler og mikrorør.

Veggmonterte termineringsbokser kan brukes som distribusjonspunkter i fibernettverk, glattskjøt eller en kombinasjon av skjøting og patching.

El.nr.

IP Klasse Ant. fiber Type/Familie Beskrivelse

6923333 6923232 6923233 6923133 6923134 6923135 6923136 6977519

20 20 20 40 20

12

Mini

Fiberboks MINI 10xSC/12xLC IP20 m/skjøteholdere for 12F Fiberboks Easy 6xSCD/LCQ IP20. Inkl. skjøteholder

24 48 24

Fiberboks Uni 12xSCD/LCQ IP20. Inkl. kassetter

PBI

Fiberboks 24F IP40. Inkl. kassetter

12

PBIC Fiberboks 12F IP20. Inkl. SC/APC adapt/pig

PBI/PBIC Deksel for Fiberboks PBI/PBIC PBI/PBIC Festebrakett for PBI/PBIC

20

12

Fiberpanel mini-ODF 24F 6xSCD/LCQ for DIN-skinne inkl. skjøteholder, GRÅ

6923131 6923132

41 41

24 48

BEP Veggskap 24F IP41. Inkl. SC/APC adapt/pig BEP Veggskap 48F IP41. Inkl. SC/APC adapt/pig

Teknisk tabell

El.nr.

6923232

6923233

6923133 6923134 6977519 6923131

6923132

6923333

Skjøtekapasitet Konnektor - kapasitet Konnektor - typer Diameter inn- takskabel

12

24

48

24

12

12

24

48

10/12

24

48

0

12

6

24

48

SC/LC

SC, LC

SC, LC

-

SC SC Duplex

SC

SC

2X1–14 mm + 16X1–5mm

3-10 mm 3-14 mm

2,5-8 mm M16

16 cm²

16 cm²

Skjøtebrett inkludert Skjøteholder inkludert

0

0

1

4

4

1

4

4

Ja

Ja

Ja

Ja

Ja

Ja

Ja

Ja

IP klassefisering Slagfasthet (EN 62262)

20

IP20

IP20

IP40

IP40

20

IP41

IP41

IK08

IK05

IK06

IK07

IK07

IK10

IK06

IK06

Farge

Hvit RAL 9003

Hvit RAL 9010

Grå RAL 7035

Materiale

ABS-PC

ABS

ABS

ABS-PC ABS-PC

Lakkert stål

Halogenfri

Ja

Ja

Ja

Ja

Ja

Ja

Ja

Ja

Brannklasse

V0

V2 to UL94 V2 to UL94 UL94 V0 UL94 V0 UL94V0

12

6923333

6923232

6923135

6923233

6923134

6923131/6923232

6977519

6923131

6923132

13

Fiber skjøtebokser utendørs

Fiberuttak eller kundeavslutning benyttes for terminering av fiberoptiske kabler.

Finnes i ulike modeller og utførelser avhengig av antall fiber som skal termineres, samt hvilke design- og sikkerhetskrav som stilles.

El.nr.

IP Klasse

Ant. fiber

SkjØteboks familie

Beskrivelse

6923236 55

8

FCS Fiberboks FCS-4B 8F, 4xSC/8xLC, IP55 skjøting, inkl kassett

6923330 54 12 6923217 54 8

ORM ORM ORM

ORM5 Veggboks 2xSCD/LCQ IP54 m/skjøtekassett 12fiber og lås ORM8 Veggboks 4xSCD IP54, for 4xSCD uten adapter

6923275

Bunnplate, beskyttelse av innføringer

6923234 54 72 URM Fiberboks URM-LH 12xSCD/LCQ IP54 skjøting og terminering 6923235 54 144 URM Fiberboks URM-LH 144F IP54 skjøting, eksl kassetter

Teknisk tabell

El.nr.

6923236

6923330

6923217

6923234

6923235

Bruksområde

Inne-/utendørs

Skjøtekapasitet

8

12

8

72

144

Konnektor - kapasitet

4

8

8

48

0

Konnektor - typer

SC, LC

SC/D,LC/Q

SC/D,LC/Q

SC, LC

0

Diameter inntakskabel

3-16 mm

8×3 mm, +1x4–8 mm

4x5-8,5 mm +72x2-3 mm

4x5-8,5 mm +72x2-3mm

Skjøtebrett inkludert

1

1

1

2

0

Skjøteholder inkludert

Ja

Ja

Ja

Ja

Nei

Låsbar

Ja

Ja

Ja

Ja

Ja

IP klassefisering

IP55

IP54

IP54

IP54

IP54

Slagfasthet (EN62262)

IK10

IK10

IK10

IK10

Farge

Grå RAL 7035

Grå RAL 7035

Grå RAL 7035

Grå RAL 7035

Grå RAL 7035

Materiale

ABS-PC

ABS-PC

ABS-PC

ABS-PC

ABS-PC

Halogenfri

Ja

Ja

Ja

Ja

Ja

Brannklasse

UL94 V0

UL94 V0

UL 94 V0

UL 94 V0

UV-bestandig

Ja

Ja

Ja

Ja

Ja

14

6923236

6923236

6923330

6923236

6923234/6923235

6923234

15

Fiber skjøtebokser utendørs - MDB-familie MDB er en fiberoptisk skjøteboks som er designet med det fleksible FibeRoad™-systemet. Systemet gir deg muligheten til å bestykke skjøteboksen med forskjellige løsninger (skjøtekassetter, adapterplater, splittere osv.), slik at du får et bredt spekter av fiberoptiske skjøte- og/eller tilkoblingsapplikasjoner for PON-, GPON- og 5G-nettverk. MDB-skjøteboksene har IP65-beskyttelse mot vann- og støvinntrenging, og IK10 slagfasthet - for sikre kritiske nettverksforbindelser. MDB gir den ideelle skjøteløsningen for mange ulike fiberdistribusjoner, som innen- og utendørs boligenheter, i gateskap eller på stolpe. MDB kommer i størrelsene XS, S og M.

Skjøteboksene leveres uten skjøtekassetter, som bestilles separat. Se side 18/19.

El.nr.

IP Klasse

Ant. fiber

SkjØteboks familie

Beskrivelse

Kombatibel skjøtekassett

6977532 65 48 6977533 65 14 6977534 65 14 6977535 65 96 6977536 65 48 6977537 65 96 6977538 65 96 6977539 65 96

MDB Skjøteboks MDB-XSA 48/24F IP65 6977547 MDB Skjøteboks MDB-XSB 24/32F IP65 6977547

MDB Skjøteboks MDB-XSC 24F IP65

6977551/6977552

MDB Skjøteboks MDB-SA 96/48F IP65 6977547 MDB Skjøteboks MDB-SB 48/48F IP65 6977547

MDB Skjøteboks MDB-SC 96F IP65

6977552/6977553

MDB Skjøteboks MDB-MA 96/96F IP65 6977545 MDB Skjøteboks MDB-MB 96/64F IP65 6977543/6977545

6977540 65 144 MDB Skjøteboks MDB-MC 144F IP65

6977543/6977547

6977534

6977537

6977540

MDB-S

16

Tilbehør

El.nr.

SkjØteboks familie

Beskrivelse

6977541 6977542 6977554 6977555 6977556 6977557 6977558 6977559

MDB Adapterpanel MDB-XS 6xSCS/LCD MDB Adapterpanel MDB-S 12xSCS/LCD MDB Pakning MDB 24x1,8-2,2 mm MDB Pakning MDB 24x2,2-3,0 mm MDB Pakning MDB 12x3,6-4,6 mm MDB Pakning MDB 12x4,6-5,6 mm MDB Pakning MDB 8x5,6-6,6 mm

MDB Pakning MDB 8x6,6-7,6 mm 6977560 MDB Pakning MDB 4x7,6-8,6 mm 6977561 MDB Pakning MDB 4x8,6-9,6 mm 6977562 MDB Pakning MDB 2x9,6-10,6 mm 6977563 MDB Pakning MDB 2x10,6-11,6 mm

Skjøtekassetter finner du på neste side.

6977541

6977542

Teknisk tabell

MDB-XS

MDB-S

MDB-M

Skjøteboks El.nr.

6977532 6977533 6977534 6977535 6977536 6977537 6977538 6977539 6977540

Inne-/Utendørs

Inne-/Utendørs

Inne-/Utendørs

Bruksområde Skjøtekapasitet

48

24

24

48

48

96

96

64

144

Konnektor-kapasitet

-

32

-

-

48

-

96

96

-

3

5

7

Innganger/porter Diamater inntakskabel

Ute: 21,8–13 mm + 1x10–14 mm, Inne: 3x1,8–13 mm

Ute: 3x1,8–13 mm + 2x10–14 mm, Inne: 5x1,8–13 mm

Ute: 5x1.8–13 mm,+2x10–14 mm, Inne: 7x1,8–13 mm

Ja

Ja

Ja

Midspan inngang Skjøtebrett inkludert Skjøtebrett-max antall Max fiber pr skjøtebrett Låsbar IP klassefisering Slagfasthet (EN62262) Farge Halogenfri Brannklasse UV-bestandig

0

0

0

0

0

0

0

0

0

2

1

4

4

2

8

4

4

6

24

24 Ja

6

24

24 Ja

12

24

24 Ja

24

IP65 IK10

IP65 IK10

IP65 IK10

Grå RAL 7035

Grå RAL 7035

Grå RAL 7035

Ja

Ja

Ja

V0

V0

V0

Ja

Ja

Ja

17

Skjøtekassetter

El.nr.

Ant. fiber Familie Beskrivelse

6917742 6917743

48 96

Skjøtekassett modul 48F 4x12F til Coyote ONE, 617, 622, 919 Skjøtekassett modul 96F 8x12F til Coyote 617, 622, 919

6923248 24 SK121 Skjøtekassett SK121 sort 24F 180x130x8 mm 6923250 24

EC2 Skjøtekassett EC2 24fiber sort 171,5x110x8 mm m/skjøteholdere KM1 Skjøtekassett KM1 12-16F sort eksl. lokk og skjøteholder KM1 Skjøtekassett KM1 Hvit 152x102x8 mm. Uten skjøteholder

6923252 6923269

12

6923352 25x12 6977543 2x12

LW Skjøtekassett LWK Blå for 12F 25 stk/pk KM4 Skjøtekassett KM4 inkl holder 2x12 fiber KM4 Skjøtekassett KM4 inkl holder 2x3 ribbon

6977544

6977545 2x12

KM5 Skjøtekassett KM5 inkl holder 2x12 fiber och adapterpanel 12xSCS/LCD KM5 Skjøtekassett KM5 inkl holder 2x3 ribbon och adapterpanel 12xSCS/LCD

6977546

6977547 2x12

KM6 Skjøtekassett KM6 inkl holder 2x12 fiber KM6 Skjøtekassett KM6 inkl holder 2x3 ribbon

6977548

6977549 2x12

KM7 Skjøtekassett KM7 inkl holder 2x12 fiber og adapterpanel 4xSCD/LCQ KM7 Skjøtekassett KM7 inkl holder 2x3 ribbon og adapterpanel 4xSCD/LCQ

6977550 6977551 6977552 6977553 9101109 9101172 9101173

12

SFMS Skjøtekassett SFMS C2 kort/høy inkl holder 12 fiber SFMS Skjøtekassett SFMS D2 kort/høy inkl holder 4 ribbon SFMS Skjøtekassett SFMS E lang/lav inkl holder 12 fiber

12 12

SK123 Skjøtekassett SK123 inkl holdere for 12F

SNM Skjøtekassett SNM96F, metall stackbar, H575xB140xD45 mm SNM Skjøtekassett SNM192F, metall stackbar, H575xB280xD45 mm

El.nr.

Familie Beskrivelse

6923249 SK121

Lokk til skjøtekassett SK121 grått

6923251

EC2 Lokk til skjøtekassett EC2 sort

6923253 KM1 Lokk til skjøtekassett KM1 transparent 6923353 LW Lokk til skjøtekassett LWD 25 stk/pk 9101110 SK123 Lokk til skjøtekassett SK123 9101174 SNM Lokk til skjøtekassett SNM96F 9101175 SNM Lokk til skjøtekassett SNM192F

El.nr.

Ant. fiber Familie Beskrivelse

6923216

12

Skjøteholder 12 fiber Selvklebende 38x40x8 mm

6923254 6

TS TS6 Skjøteholder 6 fiber til KM1 og SK121 TS TS12 Skjøteholder 12 fiber til KM1 og SK121 TS TS8 Skjøteholder 8-pos, til KM1 og SK121 TS TS6 Skjøteholder ribbon og 3M fiberlock

6923255 6923271 6923272

12

8

18

6917742

6917743

6923248

6923250

6923252

6923269

6923352

6977543

6977547/6977548

6977545/6977546

6977544

6977549/6977550

6977551

6977552

6977553

6923216

6923254

6923255

6923271

6923272

19

Hybrid skjøteboks FM48/96 Hybrid fiber-skjøteboks for både innendørs og utendørs bruk - i et gateskap eller i kum under bakken. Den robuste, IP65-klassifiserte skjøteboksen FM48/96F, lar deg skjøte inntil 96 fiber, eller midspan mot 48 abonnentkabler. Boksen leveres komplett med skjøtebrett (12 fiber pr. brett), kabelføringer, pakninger og avtagbart veggfeste. Bunnplaten i skjøteboksen sørger for at kabler eller fiberrør enkelt kan trykkes på plass. Kablene eller rørene blir deretter strekkavlastet og forseglet i innføringene, noe som forhindrer blant annet vanninntrengning. Tilpasset et bredt spekter av kabel/rørdiameter Innføringene i fiber-skjøteboks FM48/96 dekker nå enda bredere, og er tilpasset kabel/rør med diameter på 4,5 mm til 8,3 mm (inngående kabel/rør) og 3,0 til 8,0 mm (utgående kabel/rør).

El.nr.

Beskrivelse

6923285 6923286

Skjøteboks FM48F 24+6 IP65 Skjøteboks FM96F 48+3 IP65

Teknisk tabell

Egenskap

6923285

6923286

IP-klasse (EN 60529) Slagfasthet (EN 62262) Inntakskabel kabel/rør Utgående kabel/rør

IP65 IK08

4x(4,5-8,3 mm) 24x(3,0-8,0 mm)

2x(4,5-8,0 mm) 48x(3,0-8,0 mm)

Farge

Grå RAL 7035

Skjøtehylse

Ø2,4 mmxL45 mm

Temperaturområde drift Temperaturområde instal­ lasjon

-35 °C til +60 °C -10 °C til +60 °C

Ytre mål (HXBXD)

390x220x150 mm

Vekt

3 kg

20

Skjøteboks Midi 24F IP68 Robust IP68 skjøteboks for utendørs bruk. Utførelse i svart/rød polypropylen (PP) glassfiber. Det kan skjøtes 24 fiber. Totalt 10 stk. inn-/utganger, 4 innkommende kabler (evt. midspan) mot 6 abonnentkabler (2F). Skjøteboksen leveres komplett med skjøtekassetter (12F/kassett), kabelføring og pakninger. Skjøteboksen er designet for nedgraving, ikke for stolpemontering. Den unike bunnplaten muliggjør tilkobling av opptil 6 abonnentrør/kabler. Rør og kabel får automatisk strekkavlastning og tetning mot boksen ved montering. Ubenyttede innganger kan benyttes som kundetilkoblinger.

El.nr.

Beskrivelse

6923287

Skjøteboks Midi Fiber Dome MFD 24F IP68

Teknisk tabell

Egenskap

6923287

Bruksområde Skjøtekapasitet Innganger/porter

Utendørs

24

10 (4+6)

Inntakskabel kabel/rør Utgående kabel/rør Midspan inngang Skjøtebrett inkludert Max fiber pr skjøtebrett

4x(2,5-8,0 mm) 6x(2,5-8,0 mm)

Ja

2

12

Låsbar

Nei

IP-klasse (EN 60529) Slagfasthet (EN 62262)

IP68 IK09

Farge

Svart/rød

21

COYOTE® Fiberskjøteboks - Dome

COYOTE® serien er en familie med IP68 fiberskjøtebokser, for utendørsinstallasjoner eller direkte nedgravning. Boksene kan monteres på stolpe, vegg, mast, i brønner, skap eller på line. Installasjonen er rask og enkel, og det er ikke behov for varmkrymp. Forsegling mellom boks og kabel gjøres med silikonpakninger som finnes for ulike kabeldimensjoner, som enkel- eller multi-gjennomgang. Alle boksene har trykkventil. Coyote-serien har en unik, delbar bunnplate som forenkler senere utvidelser av nettet, og man behøver ikke egne innganger for midspan. Alle inngangene blir tilgjengelige fra siden når man deler bunnplaten (demonterer ytre ring). Skjøteboksen bestykkes med skjøtekassetter. Hver skjøtekassett består av 4 –8 skjøtebrett med kapasitet på 12f. Ved å bruke skjøtekassett, kan man utføre arbeid på et skjøtebrett uten å skape signalforstyrrelser på de andre skjøtebrettene. Coyote-serien leveres med monteringsplate for skjøtekassetter, samt fiberføring på høyre og venstre side. Skjøteboksen kommer i to versjoner, med eller uten fiberlagringsmodul på monteringsplaten. Begge versjonene leveres med slakkebrett for lagring av ubenyttede fibertuber (midspan). SFMS One - Oval skjøteboks Oval skjøteboks som bygger mindre i dybden enn tradisjonelle runde skjøtebokser/domer, noe som er en fordel i gateskap med begrenset plass. Maksimal skjøtekapasitet er 144 fiber.

SFMS 617/622 og 919 – Rund skjøteboks/dome Kompakt, rund fiberdome for masseskjøting av fiber. Maksimal skjøtekapasitet er 768 fiber, på Coyote 919.

22

BT UO - vårt nye tilskudd i COYOTE®-familien.

BT UO er en skjøtedome med en forenklet sentermodul, for innfesting av skjøte­ kassetter, i forhold til SFMS. BT UO skjøteboks som bygger mindre i dybden enn tradisjonelle runde skjøtebokser/domer, noe som er en fordel i gateskap med begrenset plass. Maksimal skjøtekapasitet er 144 fiber.

BT UO 617 – Rund skjøteboks/dome Kompakt, rund fiberdome for masseskjøting av fiber. Maksimal skjøtekapasitet er 768 fiber, på Coyote.

BT UO 622

23

Skjøteboks El.nr.

Beskrivelse 6917737 Skjøteboks Coyote 617 for 288F IP68 4 porter, med fiberlagringsmodul 6917738 Skjøteboks Coyote 617 for 384F IP68 4 porter 6917739 Skjøteboks Coyote 622 for 480F IP68 4 porter, med fiberlagringsmodul 6917740 Skjøteboks Coyote 622 for 576F IP68 4 porter 6917741 Skjøteboks Coyote 919 for 768F IP68 7 porter, med fiberlagringsmodul

6977566 Skjøteboks Coyote ONE BT UO 192F IP68 3 porter 6977567 Skjøteboks Coyote 617 BT UO 336F IP68 4 porter 6977577 Skjøteboks Coyote 622 BT UO 504F IP68 4 porter

Teknisk data

El.nr.

Beskrivelse

Lengde

Diameter Inkl. fiberlagrings- modul

Ant porter Maks ant. skjøt

6917735 Coyote One 6917736 Coyote One 6917737 Coyote 617 6917738 Coyote 617 6917739 Coyote 622 6917740 Coyote 622 6917741 Coyote 919

406 406 431 431 588 588 482

155 155 165 165 165 165 241

Ja

3 3 4 4 4 4 7 3 4 4

96

Nei

144 288 384 480 576 768 192 336 504

Ja

Nei

Ja

Nei

Ja

6977566 Coyote ONE BT UO 406 6977567 Coyote 617 BT UO 466 6977577 Coyote 622 BT UO 574

145x274 Nei

218 218

Nei Nei

24

Skjøtekassett

El.nr. Beskrivelse 6917742 Skjøtekassett modul 48F 4x12F til Coyote ONE, 617, 622, 919 6917743 Skjøtekassett modul 96F 8x12F til Coyote 617, 622, 919 6977568 Skjøtekassett SCS 48 fiber til Skjøteboks Coyote ONE/617 BT UO 6977569 Skjøtekassett SES 12 ribbon til Skjøteboks Coyote ONE/617 BT UO 6977570 Skjøtekassett SES 32F+3xPLC til Skjøteboks Coyote ONE/617 BT UO 6977573 Skjøtekassett BTLS 36 fiber til Skjøteboks Coyote ONE/617 BT UO 6977574 Skjøtekassett BTLS 8 ribbon til Skjøteboks Coyote ONE/617 BT UO 6977575 Skjøtekassett BTHS 12 ribbon til Skjøteboks Coyote ONE/617 BT UO 6977578 Skjøtekassett SCL 72 fiber til Skjøteboks Coyote 622 BT UO 6977579 Skjøtekassett SEL 18 ribbon til Skjøteboks Coyote 622 BT UO 6977580 Skjøtekassett SEL 72F+3xPLC til Skjøteboks Coyote 622 BT UO 6977591 Skjøtekassett BTLM 72 fiber til Skjøteboks Coyote 622 BT UO 6977592 Skjøtekassett BTLM 12 ribbon til Skjøteboks Coyote 622 BT UO 6977593 Skjøtekassett BTHM 24 ribbon til Skjøteboks Coyote 622 BT UO 6977576 Adapterkassett 6xSCD/LCQ til Skjøteboks Coyote ONE/617 BT UO 6977594 Adapterkassett 12xSCD/LCQ til Skjøteboks Coyote 622 BT UO

6917743

6977568

6977578

6977594

Adapterpanel

El.nr. Beskrivelse 6977571 Adapterpanel 6xSCD/LCQ til Skjøteboks Coyote ONE/617 BT UO 6977572 Adapterpanel 8xSCD/LCQ+8xSCS/LCD til Skjøteboks Coyote ONE/617 BT UO 6977590 Adapterpanel 16xSCD/LCQ+16xSCS/LCD til Skjøteboks Coyote 622 BT UO

6977571

6977572

6977590

25

Pakninger El.nr.

Beskrivelse 6917744 Pakning Coyote, 1x25,4-31,6 mm til Coyote LCC, 617, 622, 919 6917745 Pakning Coyote, 1x21,6-25,4 mm til Coyote LCC, 617, 622, 919 6917746 Pakning Coyote, 1x15,2-21,6 mm til Coyote LCC, ONE, 617, 622, 919 6917747 Pakning Coyote, 1x10,7-15,2 mm til Coyote LCC, ONE, 617, 622, 919 6917748 Pakning Coyote, 2x10,7-15,2 mm til Coyote LCC, ONE, 617, 622, 919 6917749 Pakning Coyote, 4x7,6-10,9 mm til Coyote LCC, ONE, 617, 622, 919 6917750 Pakning Coyote, 4x6,4-7,9 mm til Coyote LCC, ONE, 617, 622, 919 6917751 Pakning Coyote, 6x3,2-6,4 mm til Coyote LCC, ONE, 617, 622, 919 6917752 Pakning Coyote, 8x3,2-6,4 mm til Coyote LCC, ONE, 617, 622, 919 6917753 Pakning Coyote, 12xflat 4/7,5 til Coyote LCC, ONE, 617, 622, 919

6917754 Pakning Coyote spesial 1 6917755 Pakning Coyote spesial 2 6917756 Pakning Coyote spesial 3

6977595 Pakning Coyote 8x2.4-3.2mm til Coyote LCC,ONE,617,622,919 6977596 Pakning Coyote 12x7.0mm til Coyote LCC,ONE,617,622,919 6977597 Pakning Coyote 3x14.0mm til Coyote LCC,ONE,617,622,919 6977598 Pakning Coyote 3x16.0mm til Coyote LCC,ONE,617,622,919

Monteringsjigg El.nr.

Beskrivelse 6917761 Monteringsjigg Coyote 6xx/9xx

26

27

COYOTE® Fiberskjøteboks - Flat

Fiberuttak eller kundeavslutning benyttes for terminering av fiberoptiske kabler. Finnes i ulike modeller og utførelser avhengig av antall fiber som skal termineres, samt hvilke design- og sikker­ hetskrav som stilles.

6917727

El.nr.

IP Klasse

Ant. fiber

SkjØteboks familie

Beskrivelse

6917727 68 24

DTC

Skjøteboks DTC, droppboks 24F IP68 for kabel 3,2 til 6,4 mm

Pakninger

El.nr. Beskrivelse 6917734 Pakning til DTC skjøteboks 6,4 til 9,4 mm, 4 stk/pk 6917782 Pakning A stor 1x14-15+4x7mm, til Coyote DTC, 4 stk/pk 6917783 Pakning B stor 1x14-15+6x5mm, til Coyote DTC, 4 stk/pk 6917775 Pakning A liten blind, til Coyote DTC 6917776 Pakning B liten 1x4,3-5,1 mm, til Coyote DTC 6917777 Pakning C liten 1x6,4-8,9 mm, til Coyote DTC 6917778 Pakning D liten 2x4,0-4,3 mm, til Coyote DTC 6917779 Pakning E liten 2x2,4-3,2 mm, til Coyote DTC 6917780 Pakning F liten flat 8,1x4,3 mm, til Coyote DTC 6917781 Pakning G liten 1x8,9-10,7 mm, til Coyote DTC

28

Kveilerammer

El.nr.

SkjØteboks familie

Beskrivelse

6917727 DTC 4 og 6 Kveileramme til Coyote DTC 4 og 6. Inkludert stolpefeste

Fester

El.nr.

SkjØteboks familie

Beskrivelse

6917785 DTC 4 og 6 Vegg-/stolpefeste til Coyote DTC 4 og 6

6917762/6917727

6917786/6917787

29

Gateskap

Gateskap - MSC

El.nr. Beskrivelse 6923343 Gateskap galv stål, grønn 931x362x214 justerbar sokkel 6923344 Gateskap galv stål, grønn 931x497x214 justerbar sokkel 6923345 Gateskap galv stål, grønn 931x767x314 justerbar sokkel 9101190 Gateskap galv stål, grå 931x362x214 justerbar sokkel 9101191 Gateskap galv stål, grå 931x497x214 justerbar sokkel 9101192 Gateskap galv stål, grå 931x767x314 justerbar sokkel 6923347 Snømarkør til gateskap, grønn/sort H1500xB30xD30 mm 6923341 Reservenøkkel til gateskap stål MSC Solid og pulverlakkert kabelskap med integrert fundament/sokkel, produsert i galvanisert stål. Korrosivitetsklasse (EN ISO 9223 og 12944-2): C3. Kabelskapene leveres med justerbart fundament/sokkel, montasjeplate, lås, tetning mot bakken, samt ventilasjonsflenser, ankerskinne og oppheng for kabel. Skapene kommer i fargene grønn RAL 6014 og grå RAL 7037.

Fiberskap med kveileramme - UCH00

Dobbeltisolerte, korrosjonssikre kabelskap i glassfiberarmert polyester. Skapene kan brukes til el, tele, svakstrøm, gass og kombinasjonsløsninger. Kabelskapene er testet og godkjent etter arktisk test, EN 60439-5, vedlegg 8.2.9.2.2. Standard komplett skapoverdel inneholder samleskinnesett, dokumen­ tholder A4, fester for snømarkør (løfteører) på 2 sider, og trekantlås. Soklene leveres med uttak for provisorisk kabel i to sider, og festeskinne for kabler. Skapene kommer i fargene grønn RAL 6012 og grå RAL 7035.

El.nr. Beskrivelse 1100580 Skapoverdel UCH00 med montasjeplate RAL 6012 1100581 Skapoverdel UCH0 med montasjeplate RAL 6012 1100582 Skapoverdel UCH1 med montasjeplate RAL 6012 1100583 Skapoverdel UCH2 med montasjeplate RAL 6012 1101004 Fiberskap med kveileramme UCH00 Grå 7035 1101005 Fiberskap med kveileramme UCH0 Grå 7035 1101006 Fiberskap med kveileramme UCH1 Grå 7035 1101008 Fiberskap med kveileramme UCH00 Grønn 6012 1101009 Fiberskap med kveileramme UCH0 Grønn 6012 1101010 Fiberskap med kveileramme UCH1 Grønn 6012 1101135 Skapoverdel UCH00 med montasjeplate RAL 7035 1101136 Skapoverdel UCH0 med montasjeplate RAL 7035 1101137 Skapoverdel UCH1 med montasjeplate RAL 7035 1101138 Skapoverdel UCH2 med montasjeplate RAL 7035

1101004

30

Sokkel

El.nr. Beskrivelse 1101155 Sokkel for UCH00 komplett Grå 7035 1101156 Sokkel for UCH0 komplett Grå 7035 1101157 Sokkel for UCH1 komplett Grå 7035 1101158 Sokkel for UCH2 komplett Grå 7035 1101165 Sokkel for UCH00 komplett Grønn 6012 1101166 Sokkel for UCH0 komplett Grønn 6012 1101167 Sokkel for UCH1 komplett Grønn 6012 1101168 Sokkel for UCH2 komplett Grønn 6012

1101155

El.nr. Beskrivelse 6925043 Kveileramme for UCH00 6925044 Kveileramme for UCH0 6925045 Kveileramme for UCH1 1100503 Isolert sekskantnøkkel SW6 1100504 Trekantnøkkel 10 mm 1100510 Universalnøkkel 8 nøkler i 1 TilbehØr

1100510

1100503

1100504

31

Inntaksskap

Inntaksskap - HEAD

Dobbeltisolerte, korrosjonssikre inntaksskap i glassfiberarmert polyester. Skapene inneholder samleskinner eller montasjeplate, klemmer for matekabel, trekantlås og festehull for snømarkør (løfteører). Inntaksskapene er testet og godkjent i henhold til DIN EN 61439-1 og DIN EN 61439-5. Leveres komplett med sokkel. Skapene kommer i fargene grønn RAL 6012 og grå RAL 7035.

Skjøteboksene i MDB-familien på side 16 og 17, passer veldig godt i HEAD-skapene. Ta gjerne kontakt med oss, dersom du har spørsmål om optimal bestykning av inntaksskapene.

32

El.nr. Beskrivelse 1100241 Inntaksskap HEAD 31 Z. Montasjeplate. Grå 7035. HxBxD:1460x310x207 mm 1100242 Inntaksskap HEAD 31 Z Montasjeplate. Grønn 6012. HxBxD:1460x310x207 mm 1100243 Inntaksskap HEAD 31 SS m/tilkoblingsklemme og skinner. Grønn 6012 1100244 Inntaksskap HEAD 31 SS m/tilkoblingsklemme og skinner. Grønn 6012

El.nr. Beskrivelse 1101144 Montasjeplate HEAD 31 1101173 Trekantlås 10 mm for UCH og HEAD Tilbehør

Teknisk tabell

El.nr.

IP klasse (EN 60529)

Materiale

Farge

Mål (HXBXD)

Innvendig dybde

Høyde total inkl. fundament

6923344 IP44 Elektrolyttforsinket stål, 1,5 mm 6923345 IP44 Elektrolyttforsinket stål, 1,5 mm 1101004 IP44 Glassfiberarmert polyester

Grønn RAL 6014 Grønn RAL 6014 Grå RAL 7035 Grå RAL 7035 Grå RAL 7035 Grønn RAL 6012 Grønn RAL 6012 Grønn RAL 6012 Grå RAL 7035 Grønn RAL 6012

931x497x214 mm 171 mm 1903 mm

931x767x314 mm 271 mm 1903 mm

830x460x320 mm 215 mm 1760 mm

1101005

IP44 Glassfiberarmert polyester IP44 Glassfiberarmert polyester

830x590x320 mm 215 mm 1760 mm

1101006

830x785x320 mm 215 mm 1760 mm

1101008 IP44 Glassfiberarmert polyester

830x460x320 mm 215 mm 1760 mm

1101009

IP44 Glassfiberarmert polyester IP44 Glassfiberarmert polyester IP44 Glassfiberarmert polyester

830x590x320 mm 215 mm 1760 mm

1101010

830x785x320 mm 215 mm 1760 mm

1100241

1460x310x207 mm 150 mm 1460 mm

1100244 IP44 Glassfiberarmert polyester

1460x310x207 mm 150 mm 1460 mm

33

Kjekt å ha til gateskap

El.nr.

Beskrivelse

2850272 Koffert med selvklebende refleks tall og bokstaver 38x29 mm 2850228 - 2850237 Tall 1- 0, selvklebende refleks 38 x 29 mm gul/sort, pakke à 10 stk 2850238 - 2850242 Tegn, selvklebende refleks 38 x 29 mm gul/sort, pakke à 10 stk 2850243 - 2850271 Bokstav A-Å, selvklebende refleks 38 x 29 mm gul/sort, pakke à 10 stk

34

CPR - Construction Product Regulation Den europeiske byggevareforordningen (CPR) - Klassifisering av brannegenskapene til kabler for innendørs montasje. Kravene for brannklassifisering av kabler er først og fremst ment for å beskytte menneske. «Kabler som benyttes i bygg og byggverk, til fast og varig installasjon, skal være klassifisert med hensyn til sine brannegenskaper»

Ref. Byggevareforordningen.

Direktivet omfatter kraft/installasjonskabler, signalkabler, tele- og datakabler. (I praksis alle kabler for fast montasje innendørs.) Kablene skal minimum tilfredsstille klasse Dca-s2d2a2. Hvis kablene er beskyttet av overliggende splin­ kling, kan Eca benyttes. CPR spesifiserer kun kablenes egenskaper ved brann og utslipp av farlige stoffer ved vanlig bruk. Alle andre egenskaper og krav omfattes ikke av CPR.

Les mer om CPR-kravene i NEK 400:2014 422.2 Installasjoner med ytre påvirkninger BD2, BD3 eller BD4.

Reaksjoner ved brann

Brannklasse Aca

Klassifiseringsvilkår

Ikke brennbar

Materialer som ikke brenner Liten grad av varmeavgivelse og flammespredning

B1ca

Flammespredning EN50399 og EN60332-1 Varmeangivelse EN50399 Flammespredning EN60332-1 Varmeangivelse EN50399 Flammespredning EN60332-1 Ingen bestemte krav

B2ca Cca Dca

Brannegenskaper tilnærmet lik treverk

Eca

Varmeangivelse ikke fastsatt Flamme gir ikke stor flammespredning

Fca

CPR-Brannklasse

Tilleggsklassifisering S - Røykutvikling

d – Dråper (UNE – EN 50399) a – Surhet (Acidity) (UNE- EN 60754-2)

0: d0

N/A

Ingen brennende dråper eller partikler Brennende dråper som varer kortere enn 10 sekunder

N/A

1: s1, d1, a1

Liten og begrenset utvikling av røyk

Lavt syrenivå (2,5 ms/mm pH>4,3) Moderat syrenivå (<10 ms/mm pH>4,3) Hverken s1 eller s2

2: s2, d2, a2

Moderat røyktetthet og røykutvikling

Hverken d0 eller d1

3: s3, a3

Hverken s1 eller s2

N/A

35

Rensing av fiberkontakter Når det gjelder fiberoptiske kabler, er veien kort fra problemfri drift til trafikkbrudd. Ofte skal det ikke mer enn et bittelite støvkorn til! Rengjøring og etterkontroll av endeflater er derfor helt essensielt for å oppnå gode nettverksforbindelser. Krav til rensing – før og etter installasjon Rensing og kontroll av fiberoptiske kontaktflater er påkrevd, både før og etter installasjon – i henhold til IEC 61300-3-35. For mer detaljer rundt kravene til rensing, se NEK EN50173 og 50174. Partikler og smuss på fiberens endeflate vil skape problemer som riper i glassoverflaten, ustabilitet, og andre utfordringer som kan forstyrre lysoverføringen. Det er derfor veldig viktig å holde endeflaten og hylsen helt ren!

For at SC-fiberoptiske kabler skal yte tilfredsstillende, må også SC-kontakten holdes ren og støvfri. Selv det minste spor av olje og støv, kan med­ føre tap av lys og redusert signaleffekt.

El.nr. 9107033

Inspeksjon av fiberen For å inspisere fiberens kontakt­ flater både før, under og etter fiberrensingen, er fibermikro- skopet et viktig instrument som alltid bør benyttes. På den måten kan du dokumentere og analy­ sere støv, riper og forurensning som ligger på fiberen.

El.nr. 8802073

36

Merking og dokumentasjon Merking og dokumentering er essensielt i alle fiber- og FTTX-anlegg. Dersom anlegget ikke har god nok merking og dokumentasjoner, er det svært vanskelig å utføre utviding og ombygning av anlegget.

Eksempler på dokumentasjon:

◆ Oversikt over kabeltraseer ◆ Nettstruktur ◆ Skjøteoversikt i skjøtebokser og ODF-ér (fiberskuffer) ◆ Prøvingstabeller og målerapporter

Vi anbefaler at du følger veiledningen til NEK TR 750:2015.

Husk ALLTID å rense kontakter og adaptere!

Kontakter og adaptere skal renses og beskyttes for å unngå for høye dempninger og signalfeil. En skitten kontakt gir høyere dempning enn du tror! Støvhetter og rensepenner er til for å brukes til dette formålet.

Måling og sluttkontroll

NEK TR 750:2015, EN 61280-4-2, EN 60793-1 I veiledningen fra NEK TR 750:2015, «Fiberoptisk aksess til bruker (FTTX)», er det anbefalt å alltid av­ slutte en fiberinstallasjon med målinger av det optiske signalet fra brukernoden til aksessnoden, eller omvendt. Videre er det anbefalt at det benyttes en stabilisert lyskilde og et optisk effektmeter som et minimumskrav. Man måler med den samme bølgelengden (λ) som det transmisjonssystemet benytter. Dersom bølgelengden er ukjent, anbefales det å måle ved 1310nm og 1550 nm – gjerne og 1625 nm. Målinger ved 1310 nm gir viktig informasjon om sammenkoblingen mellom optiske fibre, mens måling­ er ved lengre bølgelengder kan gi informasjon om markert bøyning av de optiske fibrene. Alle resultate­ ne bør registreres i en målerapport.

Vi anbefaler å utføre målinger med OTDR!

Selv om NEK TR 750:2015 ikke stiller krav om målinger utover optisk effektmeter, anbefaler vi i Melbye likevel at man utfører sluttrapporter/samsvarserklæringen med måleresultater utført med en OTDR. Med en OTDR-måling er det mulig å lokalisere tap - som dårlige kontakter, for krappe bøyninger, brudd, og skitne fiberoverflater. Veiledning om OTDR-målinger finner du i IEC/TR 62316.

Bildene er tatt med vårt fiber mikroskop OCI-20BN-W. El.nr. 8869690.

Skitten fiberkontakt

Ren fiberkontakt

37

Page 1 Page 2 Page 3 Page 4 Page 5 Page 6 Page 7 Page 8 Page 9 Page 10 Page 11 Page 12 Page 13 Page 14 Page 15 Page 16 Page 17 Page 18 Page 19 Page 20 Page 21 Page 22 Page 23 Page 24 Page 25 Page 26 Page 27 Page 28 Page 29 Page 30 Page 31 Page 32 Page 33 Page 34 Page 35 Page 36 Page 37 Page 38 Page 39 Page 40

Powered by