Skjøtebokser

Merking og dokumentasjon Merking og dokumentering er essensielt i alle fiber- og FTTX-anlegg. Dersom anlegget ikke har god nok merking og dokumentasjoner, er det svært vanskelig å utføre utviding og ombygning av anlegget.

Eksempler på dokumentasjon:

◆ Oversikt over kabeltraseer ◆ Nettstruktur ◆ Skjøteoversikt i skjøtebokser og ODF-ér (fiberskuffer) ◆ Prøvingstabeller og målerapporter

Vi anbefaler at du følger veiledningen til NEK TR 750:2015.

Husk ALLTID å rense kontakter og adaptere!

Kontakter og adaptere skal renses og beskyttes for å unngå for høye dempninger og signalfeil. En skitten kontakt gir høyere dempning enn du tror! Støvhetter og rensepenner er til for å brukes til dette formålet.

Måling og sluttkontroll

NEK TR 750:2015, EN 61280-4-2, EN 60793-1 I veiledningen fra NEK TR 750:2015, «Fiberoptisk aksess til bruker (FTTX)», er det anbefalt å alltid av­ slutte en fiberinstallasjon med målinger av det optiske signalet fra brukernoden til aksessnoden, eller omvendt. Videre er det anbefalt at det benyttes en stabilisert lyskilde og et optisk effektmeter som et minimumskrav. Man måler med den samme bølgelengden (λ) som det transmisjonssystemet benytter. Dersom bølgelengden er ukjent, anbefales det å måle ved 1310nm og 1550 nm – gjerne og 1625 nm. Målinger ved 1310 nm gir viktig informasjon om sammenkoblingen mellom optiske fibre, mens måling­ er ved lengre bølgelengder kan gi informasjon om markert bøyning av de optiske fibrene. Alle resultate­ ne bør registreres i en målerapport.

Vi anbefaler å utføre målinger med OTDR!

Selv om NEK TR 750:2015 ikke stiller krav om målinger utover optisk effektmeter, anbefaler vi i Melbye likevel at man utfører sluttrapporter/samsvarserklæringen med måleresultater utført med en OTDR. Med en OTDR-måling er det mulig å lokalisere tap - som dårlige kontakter, for krappe bøyninger, brudd, og skitne fiberoverflater. Veiledning om OTDR-målinger finner du i IEC/TR 62316.

Bildene er tatt med vårt fiber mikroskop OCI-20BN-W. El.nr. 8869690.

Skitten fiberkontakt

Ren fiberkontakt

37

Powered by