ADSS

Kabeloppspenning ADSS Riktig oppspenning av ADSS-kabel er essensielt for en solid og varig installasjon. Strekker du kabelen med for store krefter, vil det føre til skade. Verdier for maksimale strekkrefter under installasjon, er derfor oppgitt i databladet for hver kabeltype. For å unngå unødvendig rykk i kabelen, bør utdragning skje med jevn hastighet. Utførende skal kunne dokumentere trekkekreftene som er brukt på kabelen. I tillegg må du passe på å henge opp kabelen med riktig pilhøyde, som forklart under i dette kapittelet.

OBS! Det er netteier som setter retningslinjer for hvordan oppspenningen skal utføres, og informasjon i denne katalogen er kun anbefalinger.

Pilhøyde Pilhøyde er den vertikale avstanden fra den rette linjen mellom kabelens opphengningspunkt, og kabelens dypeste punkt i spennet. Fiberoptiske luftkabler må ikke henges opp med for små pilhøyder, da dette vil føre til for store krefter i kabel og opphengingspunkter. Med for stor pilhøyde, vil kabelen bli utsatt for bevegelser i vind, og kreftene på kabel og fester vil bli vesentlig redusert. Ved oppstramming av kabelen til riktig pilhøyde, brukes et dynamometer for å måle strekket i kabelen.

OBS! Temperaturen har stor innvirkning på pilhøyden. Kabelens sig (sag) må tas med i beregningen når man strammer opp pilhøyden. Dette er oppgitt i egen tabell.

Pilhøyde ved eksisterende fiberkabel Ved opphenging av fiberoptiske luftkabler der det henger fiberkabel fra før, skal nedhenget være likt for begge kabler. Hvis eksisterende kabel har feil på pilhøyde, skal denne justeres til korrekt pilhøyde. Bardunering I master der oppstrammingen foregår, skal det alltid barduneres midlertidig, så lenge det ikke er bardunert i trekkretningen. Ved oppstramming i master der det skal være avspenningsfeste, må midlertidige barduner bli stående til neste seksjon er strammet opp. Ved endefeste er det viktig å kontrollere at masten er tilstrekkelig permanent bardunert, for å motstå det ensidige draget.

Vinsj kan benyttes til å strekke inn kabelen noe, slik at det ikke blir så mye å stramme inn under selve oppstrammingen.

Noen viktige huskeregler for oppspenning av ADSS-kabel: • Riktig utstyr for å sikre at overbelastning eller skade på kabel ikke oppstår • Kontroller tekniske spesifikasjoner på kabel • Kontroller temperatur på kabel før installasjon • Riktig oppheng tilpasset kabel, i henhold til dimensjon og styrke • Pilhøyde • Klimamessige forhold må vurderes

38

Powered by