Fiberrør

Retningslinjer for håndtering, transport og lagring av optiske rØrtromler. Riktig håndtering av kabeltromler reduserer utilsiktet skade på kabel, materiale og personell. Alle fiber­ kabler er følsomme for skader under håndtering, lagring og installasjon. Slike skader kan forringe kabel- ytelsen, i verste fall medføre fiberbrudd. Skaden kan oppstå under kabelens ytre kappe, og vil ikke være synlig. Feilhåndtering kan og skape «stress» i fiberen, som kan gi fiberbrudd ved avrulling.

Løfting av kabeltrommel

Når du løfter trommelen, er det viktig å bruke et løfteåk. Hvis løfteåk ikke benyttes, kan tauet/kjettingen skade vangene på trommelen, som igjen kan forårsake kabelskader.

Håndtering med gaffeltruck

Hold trommelen i oppreist stilling. Trommelen er designet for å håndteres i oppreist stilling, det kan ikke opprettholdes hvis det løftes og ligger flatt. Når de lagres i oppreist stilling, vikler ikke kabellagene seg under avvikling. Merk: Oppbevar og flytt alltid trommene i oppreist stilling. Under ingen omstendigheter skal trommene oppbevares liggende på vangen.

Rulling av kabeltrommel

Rull trommelen kun i henhold til retningen som er merket på trommel- vangene. På denne måten forblir kabelen liggende riktig på trommelen.

Trommeltransport, lossing og lagring

1) Fiberkabeltromler skal alltid transporteres stående på vangene. Dersom tromlene ligger på vangen kan kabeltrykket/vekten føre til skader på fibrene og/eller tubene. Dette kan resultere i fiberbrudd. Kabeltromlene skal alltid være bundet med et kjede eller belte, og treklosser mellom vangene, under transport. 2) Under lossing fra lastebil er det viktig at kabeltrommelen ikke slippes direkte på gulvet. Vekten av trommel og kabel kan forårsake avbøyning av trommelflensen og føre til deformasjon eller skade på kabelen. Trommelen må rulles fra lastebil til plattform, som skal være i samme høyde som bakluken på trucken. En alternativ er å bruke gaffeltruck for å laste trommer fra lastebilen. 3) Trommelen skal alltid oppbevares i oppreist stilling. Oppbevaring av tromler i en alternativ posisjon kan føre til viklingsfeil.

4) Dersom lagringsplassen er begrenset og det blir nødvendig å stable, stabler man på vangene. Stabling er kun tilrådelig for tromler med vange- diameter på max 1250.

5) Reduser forvitringen av tretromler med innendørs lagring. Hvis trommer oppbevares ute, bør lagringsflaten være fast og ingen fuktig jord skal være i kontakt med treverk. Beskytt fiberkabelen mot UV lys/sollys ved å beholde belegget på, til kabelen skal benyttes.

32

Powered by